Steve Wozniak klaagt YouTube aan over bitcoin scam

De mede-oprichter van Apple, Steve Wozniak, zegt dat YouTube het oplichters maandenlang heeft toegestaan om zijn naam en gelijkenis te gebruiken als onderdeel van een neppe bitcoin giveaway die vergelijkbaar is met een bitcoin die vorige week snel werd gedoofd door Twitter.

De oplichters gebruikten beelden en video van Wozniak, die Apple in 1985 verliet, om YouTube gebruikers te overtuigen dat hij een levend weggevertje ontving en iedereen die hem Crypto Traders stuurde zou het dubbele van het aantal terug krijgen, volgens een rechtszaak die dinsdag in de staatsrechtbank van San Mateo County, Californië, werd ingediend. “Maar als gebruikers hun cryptocurrency overbrengen, in een onomkeerbare transactie, krijgen ze niets terug.

De zwendel maakt ook gebruik van de namen en afbeeldingen van andere tech beroemdheden, waaronder Microsoft mede-oprichter Bill Gates en Tesla CEO Elon Musk, volgens de suit.YouTube heeft “niet gereageerd” op de herhaalde verzoeken van Wozniak om de frauduleuze video’s neer te halen, zei hij.

De zwendel gebruikt ook de namen en de beelden van andere technologieberoemdheden, met inbegrip van de mede-stichter Bill Gates van Microsoft.
Daarentegen reageerde Twitter “diezelfde dag” nadat de rekeningen van Barack Obama, Joe Biden en high-profile gebruikers vorige week werden gehackt als onderdeel van een soortgelijke nepbitcoin weggevertje, zei hij.

“YouTube heeft unapologetisch gehost, gepromoot en direct geprofiteerd van gelijkaardige oplichterij.”

Wozniak klaagde samen met 17 andere vermeende slachtoffers van de oplichting aan. Zij vragen het hof om opdracht te geven aan YouTube en het moederbedrijf Alphabet om de video’s onmiddellijk te verwijderen en de gebruikers te waarschuwen voor de oplichterij. Ze vragen ook om een schadevergoeding en een schadevergoeding als straf.

Alphabet heeft niet onmiddellijk gereageerd op een verzoek om commentaar, dat na de reguliere kantooruren in Californië werd ingediend.

Eerder deze week verdedigde YouTube zich in een gelijkaardig geval door te zeggen dat het immuun was voor aansprakelijkheid op grond van de bepalingen van het federale Communications Decency Act (wet op het fatsoen). De wet van 1996 zegt dat internetproviders niet aansprakelijk kunnen worden gesteld voor inhoud die door gebruikers op hun platformen wordt geplaatst.